Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak

RAZVOJ KARIJERE DIPLOMANATA CEPS-a: INTERVJU S HARISOM FRAŠTOM

✓ Poslovna ekonomija ✓ Promet ✓ Energetika ✓ Zaštita na radu i zaštita od požara ✓ Sigurnosne studije
Objavljeno 13.3.2020. u 19:13h

Visoka škola „CEPS-Centar za poslovne studije“ Kiseljak kontinuirano radi na poboljšanju kvalitete visokog obrazovanja, a posebno u cilju zadovoljstva svojih studenata. Ovaj put smo došli na ideju da upitamo diplomante CEPS-a da s nama podjele svoju priču o životu i poslovnom putu nakon sticanja diplome, kako bi svojim iskustvom i savjetima dali doprinos budućim diplomantima u cilju što bolje pripreme za njihovo prvo radno iskustvo sa zvanjem koje su stekli.

Cilj ovog intervjua je praćenje kretanja diplomiranih studenata i njihov razvoj karijere. Također, na ovaj način želimo isticati pozitivne primjere, prezentovati rad naše institucije i rad naših studenata, te dati savjete budućim diplomantima koji završavaju studije na CEPS-u.

 

CEPS: Možete li nam reći nešto o sebi?

Haris FRAŠTO: Imam 31 godinu. Završio sam  četverogodišnji studij za inženjera zaštite od požara na CEPS-u. Trenutno sam u finalnoj fazi master studija, tj. pišem završni rad u oblasti Krizni menadžment u sigurnosnom sektoru na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu. Uposlenik sam kompanije DSC d.o.o. Sarajevo.

CEPS : Koliko dugo ste čekali na prvo zaposljenje nakon završetka studija? Da li radite u struci? Kako Vam se sve to čini?

Haris FRAŠTO: Obzirom da kompanija DSC d.o.o. u okviru svoga poslovanja ima projektni biro koji se bavi zaštitom od požara i zaštitom na radu. Nakon što sam informisao Upravu kompanije o mom početku studija na CEPS-u iz navedene oblasti, izašli su mi u susret i izvršili moje preraspoređivanje. Imao veliku sreću i zadovoljstvo da tokom studija imam podršku i dodatnu edukaciju od najboljih stručnjaka iz ove oblasti mojih kolega i kolegica.

 

CEPS: Možete li nam reći par informacija o preduzeću/kompaniji u kojoj radite?

Haris FRAŠTO: Kompanija DSC d.o.o., Sarajevo posluje od 1999. godine, te djelatnost djeli na 5 osnovnih skupina: projektovanje sistema tehničke zaštite, ugradnja sistema tehničke zaštite, 24-satni nadzor – centralni monitoring, servis i održavanje sistema i zaštita od požara i zaštita na radu. Kornisnici usluga su kompanije iz javnog i privanog sektora, a našu referens listu možete pogledati na dsc-sa.ba

CEPS: Objasnite koji je osnovni zadatak, tj. šta se od jednog inžinjera žaštite od požara očekuje? Možete li mi opisati odgovornosti i obaveze vezane za ovo radno mjesto?

Haris FRAŠTO: Karakteristike injženjera zaštite od požara  u projektnom birou su jako specifične, sav rad je baziran na principima zaštite od požara, kao i mjerama, te provođenju postupaka za prevenciju u zaštiti od požara. Posebno se mora bazirati na normativno pravne smjernice iz oblasti zaštite od požara, a osnovna svrha injženjera zaštite od požara su upravo preventivne mjere iz oblasti zaštite od požara. Naš posao obuhvata sve mjere zaštite od požara kao što su plansko-organizacijske, arhitektonsko-građevinske i tehničko-tehnološke, što dovoljno govori o tome da se pred inženjera zaštite od požara postavlja zahtjev da posjeduju elementarno znanju svih navedenih disciplina.

CEPS: Ukratko, možete li nam opisati kako izgleda Vaš uobičajen radni dan? Šta Vam čini najveću satisfakciju? Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa nasim čitaocima? Koje kvalitete očekujete da bi osoba za ovo radno mjesto trebala imati?

Haris FRAŠTO: Injženjer zaštite od požara koji radi u projketnom biru nema standardno uobičajen radni dan. To je dinamičan posao. Jedina uobičajena stavka nam je jutarnja kafa na kojoj utvrđujemo dnevne obaveze i postavljamo prioritete za radni dan.

Svaki projekat ima nešto posebno, ljude koje upoznate, izazove koje savladate, ciljeve i rokove koje ostvarujete sa svojim kolegama itd.  Posebno mi značajan je projekat “Bosmal Arjaan by Rotana” gdje smo radili na ugradnji protivpožarnih zavjesa, ispitivanja ispravnosti i funkcionalnosti svih sigurnosnih sistema i sistema za detekciju, gašenje i spriječavanje širenja požara i dr.

Na ovakvom radnom mjestu morate biti fleksibilni, mentalno i fizički izdržljivi da ne pokleknete pred problemima. Ako imate radne kolege i porodicu kakvu imam ja, onda sve bude mnogo lakše.

CEPS: Šta nam možete reći o obrazovanju i zvanju koje ste stekli na na Visokoj školi CEPS? Da li je bilo odgovarajuće za Vaš posao kojim se sada bavite? Šta biste morali dodatno učiti?

Haris FRAŠTO: Prventstveno moram izdvojiti pristup, uvažavanje, susretljivost i korektnost koje su profesori imali. Zaštita od požara je teška nauka, nakuka kojom kada odlučite da se bavite dajete sebi zadatak da nikada ne prestajete učiti. Zahvaljujući predznanju koje sam imao i znanju koje sam stekao na CEPS-u danas sam to što jesam. Ne umanjujući preneseno znanje ostalih profesora na kojem sam jako zahvalan, profesor Akaid Saradak je bio i ostat će neko koga uvijek u nedoumici nazovem i sa kim popričam, te zatražim mišljenje ili savjet. Uvaženi profesor je bio i moj mentor na završnom radu. 

CEPS: Zašto ste se odlučili za studijski program Zaštita na radu i zaštita od požara i kako je ukratko izgledao vaš put obrazovanja?

Haris FRAŠTO: U vrijeme kada sam položio ispit za dobrovoljnog vatrogasca naučio sam dosta iz priručnika i knjiga koje sam imao na raspolaganju. U jednom trenutku sam dobio poriv i želju da istražujem još više u ovoj oblasti i počeo sam upijati znanje. Veliku ulogu u mojoj odluci tada su imali rahmetli Begović Kemal, tadašnji sekretar DVD “Alipašin Most”, čiji sam dobrovoljni vatrogasac, zatim njegov sin Begović Amar koji mi je bio radni kolega, te vjerovatno najbolji protivpožarac u BiH g-din Konaković Avdo koji su mi pomagali i davali savjete i knjige.

Obzirom da je jako malo inženjera zaštite od požara i zaštite na radu, a mnogo poslovnih prilika, prirodno je bilo da potražim obrazovanje na većem nivou i tada sam čuo za CEPS. Studij je bio jako zanimljiv. Volio sam ići na predavanja jer sam želio naučiti što više. Upoznao sam fantastične ljude i kolege s kojima sam studirao. U nekim momentima kada je bilo jako teško sve uskladiti, oni su bili velika podrška. Sa kolegama sam često u kontaktu i nerijetko i dalje zajednički savladavamo probleme koji se stavljaju pred nas.

CEPS: Koje su prednosti Vašeg obrazovanja i znanja stečenog na CEPS-u za Vaš posao?

Haris FRAŠTO: Ovo je jako perspektivna oblast. Bosna i Hercegovina na putu ka EU je dužna uskladiti zakone sa EU, a ako bolje pogledate Zakone, u svakom postoji “zaštita na radu” i “zaštita od požara”, “sigurnost radnika”. Mogućnosti su ogromne potrebno je sjesti zagrijati stolicu i postati što bolji u svome poslu, a onda je samo nebo granica.

CEPS: Da li biste željeli da pomognete unapređenju kvaliteta studija na Visokoj školi CEPS? Ako da, kako?

Haris FRAŠTO: Svakako. Ja sam uvijek na raspolaganju da svoje stečeno znanje prenesem, ali i da podjelim materijale kojima će se studentima olakšati studij i buduće zaposlenje.  Svaki od nas je ambasador CEPS-a na svakoj lokaciji, sastanku i projektu na kojem se nađe i nema većeg zadovoljstva nego pri nadzoru vidjeti kolegu sa CEPS-a kako je uradio dobar posao i proveo odlične preventivne mjere.

CEPS: Da li možete dati neki savjet za buduće inžinjere Zaštite od požara?

Haris FRAŠTO: Budite žedni znanja! Biti inženjer zaštite od požara zahtjeva mnogo odricanja i učenja, mnogo zananja, odgovornosti, marljivosti, želje i volje. Da bi bili dobar inženjer zaštite od požara uradite ono što sam i ja, a to je zaljubite se u svoj posao i svoj poziv. Sve će nakon toga postati lakše i jednostavnije. Plodovi takvog pristupa i rada su odlični i nadprosječni.

Haris FRAŠTO – bch.ing. zaštite od požara (CEPS)

Novosti

<< Prošla 1 2 3 4 5 6 7 8 9  ... Sljedeća >> 
Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak, Ul. Josipa bana Jelačića bb, 71250 Kiseljak · 2020.