Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak

ERASMUS+ ISKUSTVO STUDENTA ELDARA-MALIKA HADŽIOMEROVIĆA (VELEUČILIŠTE VELIKA GORICA)

✓ Poslovna ekonomija ✓ Promet ✓ Energetika ✓ Zaštita na radu i zaštita od požara ✓ Sigurnosne studije
Objavljeno 10.8.2022. u 13:03h

Student Eldar-Malik Hadžiomerović je tokom ljetnog semestra putem ERASMUS+ razmjene studenata boravio u Republici Hrvatskoj na Veleučilištu Velika Gorica, na kom je pohađao predmete utvrđene ugovorom o učenju (Learning Agreement). Njegovo ERASMUS+ iskustvo u cjelosti prenosimo u nastavku.

„Teško je ukratko opisati iskustvo koje je ispunjeno mnogim aktivnostima i lijepim sjećanjima. Prijavio sam se na mobilnost studija čim sam vidio da se otvorio konkurs, jer nisam imao u planu to propustiti, obzirom da je to jedan od razloga mog upisa na CEPS. Želio sam taj događaj dodati među svoja životna iskustva, te naučiti nove stvari, kako u stručnom, tako i u životnom smislu. Čim je moj zahtjev bio odobren, dao sam se u potragu za smještajem, istraživanjem i pripremom potrebne dokumentacije i slično. Nakon što sam završio sa svim obavezama, bio sam spreman zaputiti se za Zagreb. Pohađao sam nastavu na Veleučilištu Velika Gorica u Velikoj Gorici, te sam iz Zagreba redovno vozario, što je oduzimalo mnogo vremena, ali mi to nije predstavljalo problem. Počevši od samog dolaska, osoblje Veleučilišta mi je širom otvorilo vrata, te mi je pružena pomoć kad god je to bilo potrebno u toku studija, bilo to vezano za dokumentaciju, studijski sistem, konsultacije ili za nešto drugo. Profesori su bili izrazito pristupačni, te sam počašćen da sam imao priliku da pohađam nastavu kod njih. Naučio sam mnogo toga, posebno u kontekstu praktičnog rada, što ne sumnjam da će mi pomoći u daljem radu. Sve to mi je otvorilo perspektivu i dalo uvid u to koja grana IT-a mi najbolje pristaje.

Izrazito lahko sam se integrisao u društvo sa ostalim studentima i stekao sam mnoga prijateljstva (kako na Veleučilištu, tako i van njega), koja nastojim održati i nakon mog povratka. Sa prijateljima sam obišao i vidio brojne znamenitosti, prisustvovao raznim eventima, te festivalima koji su se održavali u sklopu proljetnog programa u Zagrebu. Boravak u inostranstvu mi je pomogao da upoznam sebe, da se osamostalim, te da iskusim novu kulturu i drugačiji način i tempo života, što mi je mnogo značilo, obzirom da je to nešto što sam želio iskusiti dugo vremena, a što mi je isto tako pomoglo da dokažem sebi da mogu tražiti zaposlenje i život u inostranstvu, o čemu sam dugo razmišljao.

Sve u svemu, mogu reći da je ovo bilo jedno veoma lijepo iskustvo, te sam zahvalan Erasmus+ organizaciji i svojim koordinatorima koji su mi to omogućili, pogotovo u vidu finansiranja troškova života i studija putem EU granta. Kada bi mi se ponovno pružila ovakva mogućnost da li za praksu ili eventualni master's, definitivno bih ponovno aplicirao neovisno da li bih išao na istu lokaciju ili hiljade kilometara dalje, jer smatram da koja god destinacija bila u pitanju, vrijednije je samo iskustvo. Iz tog razloga bih svim kolegama i studentima savjetovao da ne propuštaju ovakvu priliku i da se prijave za Erasmus+ mobilnost. Siguran sam da nećete to zažaliti.“

Novosti

<< Prošla 1 2 3 4 5 6 7 8 9  ... Sljedeća >> 
Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak, Ul. Josipa bana Jelačića bb, 71250 Kiseljak · 2020.