Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak

Na CEPS-u u Kiseljaku održana međunarodna ljetna škola na temu "Upravljanje rizikom kritične infrastrukture"

✓ Poslovna ekonomija ✓ Promet ✓ Energetika ✓ Zaštita na radu i zaštita od požara ✓ Sigurnosne studije
Objavljeno 16.6.2024. u 16:29h

Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" iz Kiseljaka organizirala je program cjeloživotnog učenja - trodnevnu međunarodnu ljetnu školu na temu "Upravljanje rizikom kritične infrastrukture".

Ugledni predavači iz Bosne i Hercegovine, Poljske, Sjedinjenih Američkih Država, Republike Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Srbije govorili su o važnosti razumijevanja infrastrukturnih sistema za poboljšanje zaštite i otpornosti kritične energetske infrastrukture, o forenzičkim digitalnim aspektima zaštite kritične infrastrukture, cyber prijetnjama, rizicima i cyber trendovima, konceptu kritičnih funkcija, komponentama rizika kritične infrastrukture itd.

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili doc. dr. Mirzo Selimić, direktor Visoke škole "CEPS-Centar za poslovne studije", Mladen Mišurić - Ramljak, načelnik općine Kiseljak, Jakup Redžepi, ambasador Republike Sjeverne Makedonije, doc. dr. Ivan Nađ, pročelnik na Veleučilištu Velika Gorica i prof. dr. Atanas Kozarev, predsjednik Asocijacije za koorporativnu sigurnost Skoplje.

Ovaj internacionalni projekat necikličnog oblika obrazovanja realizovao se u partnerstvu sa Alerrt Centar - Texas State University (Sjedinjene Američke Države), DTCare (Sjedinjene Američke Države), Institutom za kritičnu infrastrukturu iz Podgorice (Crna Gora), Ministarstvom obrazovanja, nauke, mladih kulture i sporta Srednjobosanskog Kantona, Veleučilištem Velika Gorica (Republika Hrvatska), Association for Corporate Security Skopje, Visokom školom "Logos centar" iz Mostara, Veleučilištem menadžmenta i sigurnosti Securus iz Pule (Republika Hrvatska) i Fondacijom Flydva.

Sponzori programa bili su Općina Kiseljak, "Code System" d.o.o Visoko, Bar-Floor d.o.o Kiseljak i Ceste-Company d.o.o Kiseljak. Na ljetnoj školi sudjelovalo je više od 80. polaznika (studenti CEPS-a, Veleučilišta Velika Gorica, WSB University Dąbrowa Górnicza, Visoke škole "Logos centar" iz Mostara, Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu, kao i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, Kantonalne uprave za civilnu zaštitu Srednjobosanskog Kantona, uposlenici Tužilaštva Srednjobosanskog Kantona, Sarajevogasa, profesori sa visokoškolskih institucija iz Španije, kao i 35. predavača.

Studenti i profesionalci su zadovoljni prezentiranim i viđenim teorijskim i praktičnim sadržajima. Cilj ovakve edukacije je eliminirati ili barem smanjiti rizik od štetnih događaja a pritom nije ni važno je li rizik generirao čovjek ili je riječ o prijetnjama uzrokovanim prirodnim fenomenima. U takvim aktivnostima mnogi dijelovi nacionalnog sigurnosnog sistema imaju svoju ulogu. Bez njih vlasnici, odnosno upravitelji kritične infrastrukture ne bi mogli učinkovito upravljati sigurnosnim rizicima.

Učesnicima je dodijeljeno uvjerenje Visoke škole "CEPS-Centar za poslovne studije" iz Kiseljaka kojim se potvrđuje da je polaznik ispunio sve obaveze propisane programom, a koje nosi 2 ECTS kredita.

KLIX.BA

Novosti

<< Prošla 1 2 3 4 5 6 7 8 9  ... Sljedeća >> 
Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak, Ul. Josipa bana Jelačića bb, 71250 Kiseljak · 2020.