Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak

BICIKLISTIČKA KULTURA KAO OBLIK SVAKODNEVNE MOBILNOSTI U GRADU

✓ Poslovna ekonomija ✓ Promet ✓ Energetika ✓ Zaštita na radu i zaštita od požara ✓ Sigurnosne studije
Objavljeno 27.11.2023. u 19:08h

U sklopu aktivnosti "Biciklistička kultura kao oblik svakodnevne mobilnosti u gradu", u petak, 24.11.2023. godine, održana je saobraćajna edukacija u tehničkom kabinetu Visoke škole "CEPS- Centar za poslovne studije" u Kiseljaku. Koordinator edukacije, Nermin Palić, doktor tehničkih nauka iz oblasti cestovnog saobraćaja, vodio je probno testiranje teoretskih znanja učenika Osnovne škole "Kiseljak" o saobraćajnim pravilima. Nakon teorije, održana je obuka za sigurno vožnju biciklom. Učesnicima je nakon završetka edukacije uručen certifikat za uspješno završenu obuku.

Osim za učenike, organizovana je i edukacija za studente putem seminara o biciklističkoj kulturi u zemljama EU, pružajući primjere dobre prakse i mogućnosti njihove primjene u gradovima BiH.

Udruga mladih "Efekt" Kiseljak zajedno u partnerstvu s Visokom školom CEPS su osigurali bicikle i prostor za obuku te razvijanje kulture vožnje bicikla.

Biciklisti su, poput pješaka i motociklista, ranjiva grupa u saobraćaju. Podsticanje saobraćajne kulture kroz obrazovanje mladih biciklista, te uvažavanje svih učesnika u saobraćaju, ključno je za sigurnost u saobraćaju. Stoga se, uz aktivno učešće mladih, nastoji razviti model kojim bi Kiseljak i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini razvijali kulturu vožnje biciklom.

Udruga mladih "Efekt" Kiseljak i Visoka škola CEPS predlažu da bi ovaj model trebao postati obavezan za sve učenike u zemlji, s ciljem smanjenja saobraćajnih nesreća, očuvanja životne sredine, te poboljšanja kvalitete življenja u gradu.

Novosti

<< Prošla 1 2 3 4 5 6 7 8 9  ... Sljedeća >> 
Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak, Ul. Josipa bana Jelačića bb, 71250 Kiseljak · 2020.