Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak

IMPLEMENTACIJA ERASMUS+ MOBILNOSTI OSOBLJA NA VISOKOŠKOLSKIM USTANOVAMA U ŠPANIJI

✓ Poslovna ekonomija ✓ Promet ✓ Energetika ✓ Zaštita na radu i zaštita od požara ✓ Sigurnosne studije
Objavljeno 10.7.2024. u 12:27h

Tokom mjeseca maja 2024. godine Visoka škola „CEPS-Centar za poslovnes studije“ Kiseljak je uspješno implementirala 6 odlaznih mobilnosti osoblja sa partnerskim institucijama iz Španije.

Visoka škola CEPS, kako je navela u ERASMUS povelji, kontinuirano radi na poboljšanju održivog razvoja visokoškolske ustanove i uspostavljanja održivih praksi. Kako bi se stekle nove spoznaje i kompetencije, logičan korak Ured za međunarodnu saradnju i razvoj karijere bio je da osoblju CEPS-a omogući odlazak na mobilnost u Valenciju, grad koji važi za Zelenu prijestolnicu Europe u 2024. godini. To je bila sjajna prilika da se osoblje CEPS-a upozna se praksama i inovacijama u održivom razvoju, koje se primjenjuju u Valenciji.

U periodu od 06.05-10.05.2024., voditelj studijskog programa Prof. VŠ Nermin Palić posjetio je visokoškolsku instituciju CIPFP Luís Suñer Sanchis, Alzira, Valencija, gdje se upoznao s izvrsnim praksama koje se mogu primijeniti na obnovljivu energiju i e-mobilnost. Pored toga, upoznao se s dostupnim vidovima mobilnosti (pješačenje, biciklizam i masovni transportni sistemi), koji su u skladu sa zelenim agendama i održivim razvojem. Tokom posjete dogovoreni su naredni koraci u izradi aplikacije za projekte izgradnje kapaciteta za poziv u januaru 2025. godine.

U sedmici od 13.05-17.05.2024., Pred. VŠ Ana Barbić posjetila je našeg dogogodišnjeg partnera, Univerzitet u Sevilji, u skolpu Međunarodne sedmice osoblja. Nakon predstavljanja Visoke škole CEPS svim učesnicima, prisustvovala je na nekoliko okruglih stolova o mobilnosti i izradi međunarodnih projekata, kao i radionicama o administrativnom menadžmentu, te akademskoj i istraživačkoj saradnji. Učesnicima je organizovan obilazak politehničkog i zdravstvenog fakulteta, a tokom posjete su obišli mnoge znamenitosti Sevilje, grada bogate historije. Kolegica Ana se sastala s velikim prijateljem CEPS-a, Carlosom Javierom Ordono Rodriguezom, koji je imao značajnu ulogu u povezivanju i razvoju saradnje ove dvije visokoškolske ustanove.

Od 20.05-24.5.2024. godine, nastavno osoblje visoke škole CEPS je u okviru Erasmus+ projekta INTERCON prisustvovalo međunarodnoj sedmici osoblja, koju je organizovala visokoškolska ustanova IES ABASTOS iz Valencije. Prof. VŠ Kenan Dželilović, Pred. VŠ Dario Marušić i Pred. VŠ Semir Oglečevac su imali priliku prisustvovati predavanjima iz oblasti dualnog obrazovanja i funkcionisanja španskog obrazovnog sistema. Profesor Dželilović je prisutnima ukratko predstavio Visoku školu CEPS. Pored našeg nastavnog osoblja, na ovom događaju su prisustvovali i predstavnici visokoškolskih ustanova iz Crne Gore i Albanije. Nastavnici su u sklopu programa također imali priliku posjetiti dvorac Cullera i druge kulturne i historijske znamenitosti.

Mjesec posjeta Španiji kroz Erasmus+ projekte zaključio je Pred. VŠ Bakir Čičak, koji je u razdoblju od 27.05-31.05.2024. godine prisustvovao još jednoj međunarodnoj sedmici osoblja, koju je organizovala visokoškolska ustanova CIPFP Valle de Elda, smještena blizu Alicantea (pokrajina Valencija). Tokom posjete, učesnici su podijelili svoja Erasmus+ iskustva, te su održali sastanke sa studentima i osobljem kako bi unaprijedili saradnju i potakli studente na učešće u programima mobilnosti. Pored toga, učesnici su obišli i veliki broj kompanija i institucija kao što su vatrogasna društva, zdravstvene ustanove, i dr. Na ovom događaju prisustvovali su predstavnici visokoškolskih ustanova iz Španije, Gruzije, Bosne i Hercegovine, Tunisa, Portugala, Italije, Crne Gore i Albanije, što je bila sjajna prilika za širenje mreže kontakata.

Nakon povratka, osoblje CEPS-a je imalo priliku da prenese stečena znanja i iskustva na svoju instituciju. Organizovane su radionice i seminari, kao što je povezivanje solarnih panela za potrebe domaćinstva i punjenja e-bicikala, pri čemu su podijeljene najbolje prakse iz područja održivog razvoja. Ove aktivnosti su imale značajan uticaj na unapređenje postojećih programa i implementaciju novih inicijativa unutar CEPS-a.

Jedna od ključnih koristi ovih mobilnosti bio je doprinos razvoju Akcionog plana za klimatske promjene na nivou institucije u sklopu projekta 1FUTURE, koji uključuje konkretne ciljeve i mjere za smanjenje ekološkog otiska CEPS-a. Stečena znanja su također iskorištena za izradu Sažetka politike prema zelenom univerzitetu u okviru projekta GROWTH.

Novosti

<< Prošla 1 2 3 4 5 6 7 8 9  ... Sljedeća >> 
Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak, Ul. Josipa bana Jelačića bb, 71250 Kiseljak · 2020.